Linssin alla Saaristolahti

 In Loiske, Uutiset

Loiskeen toimitus kävi kuusien katveeseen selvittämään, mikä on Saaristolahden ohjelmapuisto ja mitä siellä tapahtuu. Paikkana on viihtyisä hämyinen metsä, joka on kuin viileä keidas muuten paahteisella leirialueella. Haastattelimme Riikka Putkosta, ohjelmalaakson saaristomestaria:  

Sinä Riikka olet täällä pestissä, miksi tulit tänne pestiin? 

-Mä tässä heräsin yks aamu ja musta tuntu, että voisin ottaa Satahangalle pestin niin sitten mä laitoin viestiä tälle meidän leirinjohtajalle ja sanoin, että haluaisin pestin. Sitten se ajatteli, että tämä vois mua kiinnostaa. Tulin tänne. 

Mitä tiesit tästä laaksosta pestin saadessasi /etukäteen?  

-Mä tiesin että tän nimi on se Saaristolahti ja että täällä tullaan käsittelemään saariston ja meren terveyttä, sekä historiaa. 

Minkälaisia esimerkkejä antaisit Saaristolahden ohjelmasta? 

-Täällä pääsee kurkistamaan meren pienimpiin eliöihin eli planktoneihin ihan omin silmin. Sitten täällä saa oppia hauskalla tavalla, myöskin pääsee haastamaan itsensä pakenemisessa. 

Onko teillä hetki aikaa puhua mikromuoveista? 

-Mikromuovi on siis muunmuassa kosmetiikassa käytettävä pienenpieni mikromuru, jonka tarkoitus voi olla esimerkiksi kuoria, kuorintavoitessa käytetään paljon mikromuovia. Mikromuovia myöskin irtoaa isommista muovikappaleista, esimerkiksi tekokuituvaatteista mm. fleecestä. Mikromuovi on sen takia niin haitallista koska se on niin pientä, että sitä ei voida suodattaa pois, tai sen suodattaminen on hirvittävän kallista. Niin silloin sitä joutuu jatkuvasti meidän vesijohtovedestä, tai likavesistä järviin, jokiin ja meriin. Monet eläimet syövät niitä, koska ne (mikromuovit) on samankokoista kuin kasvi- ja eläinplanktoni. Sitten ne eläimet täyttyy niistä mikromuoveista. Ja mitäs meille käy sitten kun me syödään sellaista kalaa? 

Pitäisikö partiolaisen nyt luopua fleecetakistaan? 

-En sanois että kannattais heittää nyt kaikkia fleecejä roviolle, vaan ajatella miten voidaan tulevaisuudessa toimia, ettei vaikka seuraavalla kerralla osta sitä fleecetakkia, vaan vaikka villaisen. Kirpparit on täynnä villapaitoja, jotka on aivan erinomaisia leireille, ja koska ne on käytettyjä, ei tule uusia tuottokustannuksia tai ympäristöhaittoja ja saat lämmintä päälle. Jos omistaa fleecetakin, niin sitä vois pestä harvemmin, ja mieluummin tuulettaa. Sillä jokaisessa pesussa lähtee mikromuovia, että ei se niinkuin ropise käytössä. Pitää huolta välineistään ettei tarvitse hankkia uudelleen. 

Saaristokympit Fanny Paasikivi ja Emmi Sikanen työstivät huonepakopeliä ja kysyttäessä vinkkejä pakoa varten he vastasivat: 

”Älä mene pakokauhuun.” -Fanny 

”Kannattaa ottaa otsalamppu jos tulet pimeän aikaan, jos on valoisaa ei kannata ottaa mukaan.” -Emmi  

Haastattelun lopuksi Saaristolahdessa saimme todistaa Satahangan historian ennätystä päähän tungetuissa pipeteissä, kun ohjelmamestarin päähän tökittiin niitä kaikkiaan 95 kappaletta!  

Teksti: Maiju Tanskanen

 
 

 

Recent Posts
Ota yhteyttä

Kysymyksiä?